• En vy från i våras och innan själva högsäsongen satte in. Nu finns facit från sommaren och det visar på en mycket bra säsong. Foto: Stefan Hedström
  • Den här draken är något av hamnens mascot. Foto: Stefan Hedström

Bra sommar i hamnen

Fullt på samtliga tre restauranger, bra försäljning i bodar och kiosker men neråt för Motormuseet. Där har du sommaren på ett bräde när man talar om Motala hamn.

Esa Marjeta är hamnguide i Motala hamn och den som ständigt är närvarande samt känner verksamheten på alla sätt och vis.

Fullt varje kväll

– Sommaren har varit otroligt bra i år. Det beror nog till stora delar på det vackra och varma vädret vilket också gjorde att samtliga tre restauranger haft fullt nästintill varje kväll man har haft öppet. Gästerna har kommit både land- och sjövägen till kanalens fromma. Tydligen har Göta kanal även haft ett bra år efter vad jag har hört.

Vädret är otroligt viktig i de här sammanhangen. Ett regn är det som kan vara skillnaden mellan en fullspäckad uteservering eller en öde krog.

Sämre för museet

– Däremot har Motormuseet haft en sämre sommar men det har nog också med vädret att göra då man inte heller vill vara inomhus då det är fint väder ute.

Det är Motala Hamnråd som är Esa Marjetas arbetsgivare. Han är också medlem av dess styrelse. Hamnrådet bildades redan 2002 och för att utveckla och göra hamnen än mer attraktiv och lättillgänglig.

Otrolig utveckling

– Det har ju på de sista tio till femton åren blivit mycket bättre och mera liv här nere. De nya bryggorna gjorde självklart sitt till också för att hamnen ska bli mer befolkad och lättare att nå även sjövägen, avrundar Esa Marjeta. Han tillägger att mycket är på gång i hamnen och att flera av näringsställena kommer att bygga ut eller om och att en av krögarna redan nu ansökt om att få utöka sin uteservering. Allt för att möta hungriga och törstiga gäster.