• Fredrik Svaton, näringslivsansvarig på Boxholms kommun, berättar att företagsklimatet i kommunen stärks. Här är han framför några av de industrier som är lite av en ryggrad i ortens näringsliv. Foto: Leif Larsson

Boxholms företagsklimat stärks

Boxholm får ett allt bättre företagsklimat. I Svenskt Näringslivs senaste mätning har kommunen lyft från plats 153 till 118 bland Sveriges 290 kommuner. – Vi klättrar sakta men säkert åt rätt håll, konstaterar Fredrik Svaton, näringslivsansvarig på Boxholms kommun.

Den årliga rankingen som Svenskt Näringsliv gör gav alltså ett positivt resultat för Boxholm. Placeringen är den högsta på åtminstone sju år. I kriterierna ingår bland annat attityder till företagande hos olika grupper i samhället, nyföretagande, kommunikationer och mycket annat.

– Företagsklimatet är gott. Med tanke på kommunens storlek så startar det hyggligt många nya företag. Kommunen har dessutom ett starkt näringsliv som plockar upp mycket arbetskraft, klargör Fredrik.

Lyckad omvandling

Boxholm var förr en bruksort och fortfarande finns ett antal industrier som ryggrad i näringslivet. Och nya dyker faktiskt upp. För inte så länge sedan investerade Jernhusen stora pengar i nyetableringen Boxholms Depå där runt 50 personer arbetar. Ett bra tillskott i en kommun med cirka 5 200 invånare.

Fredrik Svaton berättar att en strukturomvandling för några decennier sedan blev lyckad.

– På 1980-talet omvandlades Boxholms AB till omkring 30 nya företag och de flesta av dem är kvar. Det finns en tradition och mycket bra arbetskraft för processindustri här.

I Fredriks jobb ingår att vara rådgivare åt de som startar eget företag. Många söker upp honom tidigt i sin process.

– Jag kan hjälpa i det som handlar om exempelvis budget, affärsidé och affärsplan. Även vara en länk till regionala resurser och tipsa om kontakter i kommunen som har hand om tillstånd, lokaler och annat. Jag har även kännedom om marknaden och vet vad som finns inom olika branscher.

Bra nätverk

Fredrik Svaton engagerar sig på fler sätt i företagandefrågor. Han är sekreterare i företagarföreningen som har cirka 100 medlemmar. I Boxholm finns runt 600 företag.

– Vi har månatliga lunchmöten och träffas även på andra sätt. Det är ett bra nätverk när man vill diskutera näringsliv och företagande, fastslår han.

I Boxholm finns även mindre företag och det basala som människor behöver köpa regelbundet. Är det då något som fattas i Boxholms företagssfär?

– Om man verkligen funderar så kanske det finns något, men jag kan inte komma på något på rak arm. Och det som inte finns har säkert Tranås, Mjölby eller Linköping som inte ligger så långt bort, avrundar Fredrik Svaton.