• Det byggs med rekordfart i Linköping och Norrköping. Foto: Tommy Pettersson

Bostadsmarknaden är glödhet

Bostadsmarknaden är het just nu och det visar inte minst det pågående köpet av Hemnet. Det är den norska mediekoncernen Schibsted, ägare till bland annat Svenska Dagbladet och Aftonbladet, som vill köpa den ledande mäklarsajten.

Det byggs med rekordfart och i takt med att man hinner få fram detaljplaner i riket större städer. För Norrköping och Linköpings del får man gå tillbaka till rekordåren och miljonbyggnadsprogrammets dagar  för att se en liknade utveckling i branschen.

Överhettat?

En flaskhals som kan sätta käppar i hjulet är bristen på kvalificerade byggjobbare. Inte ens med import av utländsk arbetskraft verkar det räcka till för närvarande. Det som driver byggandet är naturligtvis världsekonomins påverkan på Sveriges finanser och en växande befolkning som har råd att leta sig ut på bostadsmarknaden.

Detta leder i sin tur att priserna på bostadsmarknaden  stiger kraftigt. Bostadsrätterna i riket har stigit med 13 procent under det senaste året och med hela 6 procent bara under den senaste tremånadersperioden. Villorna i riket har på samma sätt stigit med 12 procent under det senaste året och fem procent de senaste tre månaderna.

– Hotet om amorteringskrav från och med förste augusti gav bostadspriserna en extra skjuts uppåt och höjde tempot ytterligare på den redan heta marknaden, menar Svensk Fastighetsförmedlings vd Johan Engström och fortsätter.

– De planerade ändringarna kring amorteringsreglerna har eldat på den redan heta bostadsmarknaden och ytterligare drivit upp tempot och priserna, speciellt i stor- och residensstäder.

Stockholm i topp

Stockholms län fortsätter att vara i pristoppen, kvadratmeterpriset ligger där på 49 600 kronor. Uppsala län är listans tvåa med 32 100 kronor och Västra Götalands län är trea med 29 400 kronor per kvadratmeter. Billigast är bostadsrätterna i Västernorrlands län där en kvadratmeter går loss på cirka 10 800 kronor. I centrala Stockholm kostar nu en kvadratmeter bostadsrätt 82 300 kronor.

I Stockholms län är priserna på villorna också högst och där betalar man i genomsnitt drygt 4,9 miljoner kronor för en villa.