• Vilken roll kommer Bitcoin att spela i framtidens monetära system? Foto:Patrik Ekström
  • Sundin är oerhört teknikintresserad. Något som han fick utlopp för vid sitt besök i Mjärdevi Science park. Foto: Tommy Petterssson
  • Mathias Sundin öppnar dörren för Erik Ullenhag,ekonomisk-politisk talesperson och gruppledare för Folkpartiet, vid ett företagsbesök i Mjärdevi. Foto:Tommy Pettersson

Bitcoins fortsatta öden och äventyr

Det största hindret för Bitcoin att nå en marknad och bredare grupper är inte tekniken i sig utan snarare allmänhetens okunnighet kring det nya digitala betalningmedlet

För att till fullo förstå fördelarna med Bitcoin, måste man först förstå den nuvarande finansiella systemet och, i viss mån, historien om pengar och bankverksamhet som helhet.

Alltför dum

Folkpartisten och riksdagsmannen Mathias Sundin är en person som studerat Bitcoin lite närmare. Han väckte uppmärksamhet när han uppmanade anhängare att stödja hans personvalskampanj 2014 genom att donera Bitcoin. Han gick även ut i DN med en debattartikel om Bitcoin som också vållade huvudbry hos inte minst riksdagsledamöter.

– Jag trodde först att Bitcoin var någon oseriös internetgrej, men har förstått att det är den största utvecklingen av vårt finanssystem sedan Medicifamiljen skapade den moderna banken på 1400-talet, säger Mathias Sundin och fortsätter.

– Sedan 1400-talet har bankerna varit det vi litat på som huvudsaklig mellanhand för våra pengar när vi köper och säljer. Det bankerna verkligen säljer är förtroende. De garanterar att vi har de pengar vi säger att vi har och därmed kan vi göra affärer med varandra. Bitcoin kapar bort denna mellanhand, och lägger på ett genialt sätt förtroendet i ett decentraliserat system utan någon centrala aktör som styr över det. Precis som internet fungerar, hävdar Sundin med Emfas.

Alltför Klunky

Bitcoin ekosystemet lider fortfarande av samhällets okunnighet och har fått utstå mycket kritik. Man får ofta höra att Bitcoinrelaterad mjukvara fortfarande alltför ”klunky”, komplicerat och inte ”Mormor-vänlig.  Denna okunskap sträckt sig långt utanför lekmans gränser. Till exempel, 71 procent av de brittiska parlamentsledamöter vet inte var pengarna kommer ifrån i en undersökning från 2014 utförd av ”Positiva pengar”. 

– Parlamentsledamöter har inte en chans att förstå bostadsprisbubblan om de inte vet dem grundläggande fakta om pengar”, säger Ben Dyson, grundare av positiva pengar.

– Finanskrisen orsakades av banker som skapade för mycket pengar och lånades ut vårdslöst. Vi är nu i fara att upprepa samma misstag. ” Ben Dyson, grundare av positiva pengar.

Faller för döva öron

 Bitcoin fördelas och användes genom decentralisering, peer-to-peer-betalningar, öppen källkod protokoll, tryckta transaktioner , möjlighet att hantera dina egna privata nycklar och ”vara din egen bank” kommer säkert att falla för döva öron.

För att förstå varför en decentraliserad valuta är bättre, måste man först förstå bristerna i våra moderna centraliserade valutor.

Men även om det är sant att Bitcoin kan erbjuda ”snabbare” och ”billigare” transaktioner är  skillnaden mellan en eller två procent inte tillräckligt stor för användarna att sumpa sina kreditkorts förmedlare som ofta sockrar affären genom att erbjuda belöningspunkter, bonusprogram och så vidare .

Fakta:

Bitcoin (av ”bit” och engelska ”coin” = mynt) är en implementation av kryptovaluta, en digital valuta, skapad 2009 av Satoshi Nakamoto (troligtvis en pseudonym), vars huvudsyfte är att möjliggöra betalningar över Internet direkt mellan användare utan någon inblandning från tredje part.

Källa: Wikipedia