Bagaren på solsidan

Nere i hamnen i Valdemarsvik ligger Bageri och Café på Solsidan. Just i dagarna firar de ett år som just bageri för tidigare såldes det båtmotorer i samma lokal.

Det är tidigt på morgonen men bagaren själv, Edvard Svensson, har varit uppe tidigt för sätta deg och baka. Han är också den som driver rörelsen tillsammans med frun Ethel som står bakom disken och servar kunder. Edvard slår sig ner vid ett bord mitt i lokalen och bjuder oss att sitta ner.

– Jag har varit bagare i sju år, tidigare har jag jobbat med lite av varje, bland annat har jag varit trädkonstnär, odlat jordgubbar och haft lantbruk. Men sedan ett år så driver vi café och bageri här nere i hamnen och det har gått över förväntan bra. Visst förstod vi att sommaren skulle gå bra men alla turister som kommer hit men även de andra månaderna har varit bra. Många frågade om jag skulle ha öppet under de månader då det inte är högsäsong och de var en del olyckskorpar som kraxade men det har gått över förväntan bra. Julen var riktigt bra och sedan kom ju semlorna strax efter det och jag vet inte hur många vi sålt men många var det, skrattar Edvard och bjuder oss ett färskt wienerbröd som är ljummet och precis färskt. Det smakar mycket bra.

90 år ung praktikant

–  Receptet är från 1946 och jag har bara naturliga ingredienser i det jag bakar. Riktigt smör och då helst ekologiskt och gärna mjöl från trakten också om det går. Det blir helt enkelt godare så, betonar Edvard med önskvärd tydlighet.

Lokalerna har de på ett år i taget då man inte riktigt vet hur det blir med själva hamnområdet i framtiden. Just nu håller det på och muddras och det oroar Edvard lite. Kanske kommer det att störa hans verksamhet, kanske inte. Han visar oss uteserveringen och man kan ju bara tänka sig hur det är att sitta där en varm sommarförmiddag i juli. Men just den dagen vi är där drar det kallt och vi går in igen. Vi tittar runt lite i bageriet och vid en bänk håller praktikanten Sven Berg, 90 år, på att riva ner gammalt torrt bröd till skorpsmulor. Han har varit hos Edvard och Ethel några veckor men säger att han trivs bra.

– Hade vi lokalerna på, låt säga, tio år skulle man kunna investera och göra om som vi vill ha det men som det är nu så vill man ju inte lägga ner för mycket pengar i något man inte vet om man får ha kvar.

Satte ner foten

Edvard levererar även bröd till de lokala handlarna även om han sade upp avtalet då han inte fann det tillräckligt lönsamt men nu är tillbaka med färskt bröd till butikerna också.

– Jag var tvungen att sätta ner foten och få lite lönsamhet i det hela jag också. Jag hade ju återtag på brödet också så det var knappt att det gav något över till mig, menar Edvard med bestämdhet i rösten.

Kunderna kommer i strid ström. Edvard och Ethel har ett ord över till varje kund som kommer. Fotograf Hedström och undertecknad blir genast delaktiga i samtal med en tomatodlare, en kvinna som bor på sin båt utanför vid kajen och några till som köper bullar, frallor och kanske även en torr kaka.

– För oss är varje kund viktig och det gäller att få alla att känna sig välkomna, avslutar Edvard Svensson och hans hustru och ägarinnan till rörelsen Ethel, nickar och håller med.

Jerry Prütz