Babettes fick första "Nyponet"

När Lars Winnerbäck delade ut sitt första "Nypon" så gick det till Babettes kafferia. Priset var på 100 000 kronor och kommer nu att delas ut årligen till den eller de som gjort särskilda insatser för kulturen i Linköping.

Lars Winnerbäck glömmer inte sitt Linköping och han har fortfarande bra koll på vad som händer i stan vid Stångån det vittande han redan vi den träff som ägde rum på Östergötlands museum i  slutet januari. Han säger sig vilja tillbringa mer tid här i staden och i och med det nya kulturpriset "Nyponet" så har han en anledning att vara mer i sin gamla hemstad. Den 21 mars på Konsert och Kongress delas det första nyponet ut och det är den lokala konstnär Mikael Nilsson som formgivit det. Priset, som är på 100 000 kronor, kommer att delas ut varje år och då till en eldsjäl inom kultursfären i Linköping.

Gradvall sitter i juryn

– Namnet "Nyponet" kommer från raden "och nyponbuskar, nyponbuskar / Hela vägen nyponbuskar / ser jag när jag blundar / och nånstans där så blev jag / den jag är nu" i min låt "Söndermarken", förklarade Lars för den församlade pressen.

Till sin hjälp att gallra ut pristagarna har han en jury bestående av Johanna Sjöberg, lektor på Linköpings universitet. Disputerad i det tvärvetenskapliga temat barn, Jan Gradvall, journalist, Emma Högström, projektledare för musik och evenemang på Konsert & Kongress, tidigare verksam i Linköpings föreningsliv som arrangör, Johan Hagesund, driver det Linköpingsbaserade bokförlaget DIBB och regionala Östergötlands bokmässa och Christel Valsinger, journalist och musiker.