• Wilhelm Malmqvist rör i grytorna på Himmlesby. Foto: Tommy Pettersson

Årets Östgötakock finns på Himmelsby

Sedan mars hittar man årets östgötakock Wilhelm Malmqvist bakom grytorna på Himmelsby gårdshotell. Ett ställe han trivs på.

Det var inte självklart att Wilhelm Malmqvist skulle ställa upp och tävla om titeln "Årets Östgötakock 2016". Han var nämligen trött på att tävla i matlagning efter att ha gjort det under två år på välrenommerade Dackeskolan i Mjölby där han gick sin kockutbildning. Tävlat i matlagning har han gjort sedan 2013.

Sa nej till tävling

– När de ringde och ville ha med mig i juniorkocklandslaget sa jag nej med motiveringen att jag var trötta på att tävla. Efter resor och jobb i Norge och Göteborg var jag inte heller säker på att kock var världens roligaste jobb så istället tog jag ett arbete i en chark och delikatessbutik. Jag stod ut i tre månader då jag, helt ärligt tyckte att det var jättetråkigt, men det hjälpte mig att inse att det är kock jag vill vara och att det faktiskt är världens roligaste arbete, understryker Wilhelm då ÖN ringer up och stör honom i när han förbereder dagens lunch på Himmelsby gårdshotell, strax utanför Mantorp där han numera har sin arbetsplats sedan mars. Att han trivs är inte att ta miste på.

Gillar helheten

– Vi är två kockar plus lite extra anställda men fortsätter det så här kommer det nog att anställas ytterligare en person i köket till, säger Wilhelm som stortrivs på sitt nya jobb. Han gillar helheten och tänket på Himmelsby. Här finns det olika menyer efter lite olika behov eller vad gästen bokat. Men man har även lunch och kvällsmenyer. Just nu funderar han på den nya menyn som strax ska finnas att beställa ifrån.

Kände suget

– Jag hade ju som sagt tröttnat på att tävla men var på en krögarträff i golfrestaurangen i Vadstena där jag fick höra om att det snart var dags för "Årets Östgötakock" att utses och då kände jag ett sug att vara med där. Det gick ju väldigt bra och jag är mycket stolt över att vara årets Östgötakock 2016, avslutar Wilhelm Malmqvist och går för att fortsätta med att förbereda dagens lunch.