Arbetsmarknadsministern besökte Finspång

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström besökte nyligen Finspång för att prata kring arbetslöshet och varsel. Med på möte var representanter från, bland annat, arbetsförmedlingen, kommunen och landshövding Elisabeth Nilsson.

Orter som Finspång och Motala är hårt drabbade av varsel och nedläggningar. I alla fall om man får tro Hillevi Engström, arbetsmarknadsminister. Men med hjälp av insatser och åtgärder ska regeringen få bukt med de mörka moln som finns på arbetsmarknadshimmeln.

Hårt drabbat län

– Östergötland är hårt drabbat av varsel och nedläggningar då detta är ett industritätt län i mångt och mycket. Dessutom så är det många företag som exporterar det mest av vad de tillverkar och då blir det väldigt svårt om man jobbar med krisländer, som till exempel, Grekland. Det har man fått uppleva här i Finspång och nu senast på Sapa, säger Hillevi Engström och fortsätter prata om den stora ungdomsarbetslöshet som finns i länet.

– Det är många unga som är utan jobb och det är synd. Försvaret behöver ju folk men har svårt att få folk att söka sig dig, säger Engström och får medhåll av landshövdingen. Men det finns flera lösningar på ungdomsarbetslösheten.

Lärling en lösning

– Lärlingsplatser är en väg att gå och det har även visat sig vara en framgångsfaktor. Att sänka arbetsgivaravgiften är en annan och sedan måste man satsa på att möta de behov och kompetenser som efterfrågas för tillfället.

Hillevi Engström och hennes följe besökte Sapa Profiler AB, Arbetsförmedlingen och dagen avslutades med en lunch på slottet i Finspång.

Jerry Prütz