• Anna Tholmark styr på sitt ega vis. Foto: Patrik Ekström

Anna Tholmark styr tunga maskiner

Att vara kvinna och vd kan vara nog så utmanande men att dessutom vara det i en tungt mansdominerad bransch kan vara etter värre. Anna Tholmark är vd på Tholmarks uthyrnings AB som hyr ut stora större och mindre maskiner till byggbranschen.

Tholmarks Uthyrning AB hyr ut och säljer bygg- och anläggningsmaskiner, liftar och ställningar till bygg- och industrisektorn. En bransch som domineras av män i alla åldrar och storlekar.

–Visst har jag väl råkat ut för en del fördomar, menar Anna Tholmark då vi ses på hennes kontor precis efter att det varit lite ledigt för att fira påsk. Nu rullar det dock på som vanligt. Anna menar att det inte riktigt var meningen att hon skulle kliva in och ta över som vd redan 2006 då den förra slutade men att det var både utmanande och spännande att hon övertalade sin far, som även grundade företaget redan 1961, att hon skulle få ge vd-posten en chans.

Naturligt aktoritär

– Män har ju en naturlig auktoritet och jag är likadan själv när jag ser en kvinna på en högre post i en bransch som annars skulle vara dominerad av män, så undrar jag lite vad hon gör där. Jag vet att det är konstigt men det är nog så det fungerar.

Själv har Anna Tholmark sin del av misstro och ett tag gick det en del illasinnade rykten som att företaget saknade styrning. Det var självklart inte sant.

– När jag hörde vad folk sa bakom min rygg så bestämde jag mig för två saker, dels att visa dem att de hade fel sedan ville jag göra min far stolt. Anna Tholmark säger sig vara emot kvotering när det kommer till styrelser men ävenför andra nyckelpositioner.

– Visst är det bra om det blir flera tjejer på viktiga poster men att kvotera in kvinnor ser jag ingen mening med. Vad ska man ha tio tjejer om de inte kompetenta, menar Anna Tholmark och fortsätter med att hon inte på något sätt är feminist utan menar att det som är bäst lämpad för jobbet ska ha det.

Samma jobb, lika lön

– Däremot anser jag det som självklart att det ska vara samma lön för ett och samma jobb oavsett vem som utför det, men här menar hon att det finns mycket att göra. Att det sedan förekommer individuell lönesättning är en helt annan sak, menar hon.

– Jag vet inte om det märks att Tholmarks har en kvinnlig vd, det skulle möjligen vara på så sätt att jag kanske lägger ner lite mer på mjuka värden i så fall men det är nog både negativt och positivt. Men visst kan jag ha nypor när det behövs, avslutar Anna Tholmark, vd på Tholmarks Uthyrning AB.