• Åse Theorell driver företaget Rökstenen AB som bland annat samarbetar med Ombergs turisthotell som Åse här står vid. Samverkan kan handla om olika upplevelsepaket. Foto: Leif Larsson
  • Åse Theorell guidar företag och privatpersoner exempelvis här vid Alvastra klosterruin där hennes företag dessutom har ett besökscentrum. Foto: Leif Larsson
  • Åse Theorell startade sitt företag för sju år sedan med att guida vid Rökstenen. I dag har hennes företag väldigt mycket mer att erbjuda i aktiviteter och annat tillsammans med företagspartners. Foto: Leif Larsson

Allt för besökare runt Rökstenen

För sju år sedan startade Åse Theorell Rökstenen AB. I dag är företaget ett nav för aktiviteter och upplevelser för både företag och privatpersoner. Ett intimt samarbete med andra företag i området är en grundpelare.

– Alla är väl inkörda med varandra och tillsammans kan vi erbjuda alla möjliga lösningar, fastslår Åse. Från början anordnade Åse aktiviteter kring Rökstenen, runstenen med världens längsta runinskrift. Efterhand har det byggts på.

Alvastra och Rök

I dag har hon två besökscentra, ett i Rök och ett vid Alvastra klosterruin. Åse samarbetar med andra företag för att ge besökare en trevligt vistelse i området. Hon påpekar att man inte levererar actionfyllda extremäventyr utan mer lagom utmaningar som kan klaras av alla.

– Många uppskattar det vi har och här kan man få både naturupplevelser kombinerat med spännande historisk och kulturell förankring, förtäljer hon. Rökstenen AB samarbetar med Vättern Event som bland annat erbjuder höghöjdsbana, vidare med boendena Ombergs turisthotell, Stocklycke vandrarhem, Ombergs golf resort och hotell Sommarhagen Malexander. För att nämna några av kompanjonerna.

– När vi är flera som hjälps åt så är det lättare att det fungerar med personal. När man beställer paket så behöver kunden bara ha kontakt med ett av företagen. Vi fakturerar sedan varandra, berättar Åse. De som bestämmer sig för att tillbringa en dag eller två i Rök-trakten har mycket att välja på.

Skattjakt

I aktiviteterna ingår exempelvis skattjakt med GPS och tracking där man spårar saker i naturen. Guidningar är ett annat alternativ. Rökstenen, Alvastra klosterruin, Omberg, Ellen Keys Strand och Sverkersgården är några av besöksmålen. Det här kan också ingå i olika paket.

– I Ellen Key-paketet ingår guidning på Strand och vandring på Omberg och hotellet ordnar picknicklunch och fika. Ett annat paket är en heldagsvandring vid Alvastra klosterruin, till den medeltida Sverkersgården och flera andra medeltidsplatser vid Vättern. Gäster kommer från alla möjliga håll, även utrikes som USA, Frankrike, Holland, Tyskland och de nordiska länderna. Rök ligger bra till i södra Sverige, mittemellan Jönköping och Linköping och mittemellan Göteborg och Stockholm. Perfekt för företag som finns på flera platser att sammanstråla för konferens.

– Konferensdelen har ökat något på sistone och vi har många återkommande gäster, sannolikt trivdes de, konstaterar Åse glatt. I dag har hon 1,5 anställda på årsbasis varav de flesta av timmarna avverkas sommartid. Hon skulle gärna anställa fler. – Just nu försöker jag konsolidera och har inte tänkt bredda verksamheten men gärna sälja mer av det jag har. Omsättningen behöver öka så att det blir möjligt att anställa någon permanent. Åse och hennes företagskompanjoner har samma kvalitetstänk, en fördel när kunderna ska göras nöjda.

– Vi har ett genomtänkt omhändertagande, försöker ge det där lilla extra. Varje vinter träffas vi och diskuterar paket, priser och praktiska saker. Vi lägger mycket tid på att allt ska fungera smidigt, avrundar Åse Theorell.