• Mari Torstensson är vd på Norrköpingsflygplats. Foto: Patrik Ekström
  • Flyg mot solen från Norrköping. Foto: Tommy Pettersson

Äldsta flygplatsen i Sverige

Norrköpings flygplats är byggd 1934 och därmed den äldsta där man fortfarande bedriver passagerartrafik. Härifrån bedrivs en omfattande chartertrafik till många länder och får man tro Mari Torstensson så kan det bli än fler.

Sedan 2006 så är det Norrköpings Kommun som äger Norrköpings flygplats och tidigare så ägdes den av Luftfartsverket. Härifrån kan man nå hela sexton olika destinationer som, till exempel, Mexiko, Egypten och Turkiet. Man har även reguljärflyg till Helsingfors och en fraktlinje till New York.

16 olika

– Via oss når man inte mindre än 16 olika destinationer sett över ett år, berättar Mari Torstensson, vd för just Norrköpings flygplats. Under sommarsäsongen erbjuder alltså olika researrangörer charter till Antalya, Kroatien, Cypern, Azorerna, Rhodos, Kreta, Mallorca, Turkiet, Sardinien, Kroatien och reguljärt till Gotland. Vintertid erbjuds chartertrafik till Gran Canaria, Teneriffa, Madeira, Azorerna.

De flesta stora

-Vi samarbetar med de flesta stora researrangörer som Vingresor, Fritidsresor och Turkietresor men även en del mindre som Solresor och Scandjet. Några av dem har vi haft samarbete med sedan slutet av 1980-talet, fortsätter Mari Torstensson som betonar att när man arbetat ihop så länge litar man på varandra och då är det aldrig svårt att ordna med någon ny destination eller annat som de kan önska.

Fjärde största

– Det kanske inte många tänker på är att vi här i Norrköping är landets fjärde största flygplats. Vi tar folk ut i världen och via Helsingfors flygplats, som Finnair flyger till, så når man snabbt Asien om man önskar. Från Helsingfors når man inte mindre än hundra andra resmål och det med bara ett anda byte. Sedan finns det flera fördelar med att vi är en stor men ändå mindre flygplats, betonar Mari Torstensson vidare.

Iron Maiden landade

– Det är ju inte så att vi kan hålla ett plan i timmar om någon skulle ringa och säga att den är sen men visst har det hänt att vi kanske väntat tio minuter med avgången för att en person kanske råkat ut för något på vägen till flygplatsen, berättar Mari Torstensson och tillägger lite lurigt att utan flygplatsen så hade det blivit lite krångligare för de artister som spelar på Bråvallafestivalen.

Robbie också

– Både Iron Maiden och Robbie Williams har land med sin plan här och så har även andra artister gjort. De har till och med haft all sin utrustning med ombord, avslutar Mari Torstensson, vd på Norrköpingsflygplats.