• Fredrik Karlström, Ålands näringsminister Foto: Maja Qvarnström
  • Lena Brenner från Ålands landskapsregering Foto: Maja Qvarnström
  • Louise Alenbrand är projektledare Foto: Maja Qvarnström

Åland besöker Östgötamat

Ålands landskapsregering kom på besök till Linköping för utbyte och inspiration från projekten Östgötamat och Rätt & Slätt-mat i Östergötland. Louise Alenbrand som är projektledare vill synliggöra östgötsk mat för turister.

– Det gör Östergötland som destination unik och det upplever man inte om man kommer hit och äter kebab och pizza. Även om man inte gilla raggmunk så är det ju en upplevelse, säger Louise Alenbrand.

Inspiration

Ålands landskapsregering är på besök över dygnet för utbyte och inspirationshämtning.

Louise Alenbrands förhoppning är att inspireras och lära av Ålands sätt att jobba mycket med landsbygdsutveckling.

Trend att veta vad man äter

Lena Brenner från Åland är landsbygdsutvecklare och arbetar med projektet Ny nordisk mat. Regionerna är lika på det sättet att de båda vill lyftas fram som matregioner.

– Det är en trend nu att man vill veta vad man äter, säger Lena Brenner.

Näringsministern

Ålänningarna vill lära sig av östgötarna med att märka maten i butik mer och pakterandet av matresor. Fredrik Karlström, Ålands näringsminister är också på plats och tycker att det är spännanande.

– Vi ålänningar är ju kända för att åka runt i världen, se och lära och sedan ålandicifiera det, säger Fredrik Karlström.

Louise Alenband fikar in att hon vill att östgötarna ska bli stolta, bli ambassadörer för sin egen byggd. Lena Brenner vill att ålänningarna gör detsamma.

Maja Qvarnström