• Per Hertz och Jan-Erik Alveteg är lantbrukare i Fornåsa som för fem år sedan startade ett åkeri som i dag är ytterst framgångsrikt och stabilt. Majoriteten av transporterna är produkter till och från biogasanläggningar. Här är de vid en av sina nio bilar. Foto: Leif Larsson

Åkeriet ett lyft för bondeduon

För fem år sedan startade de båda lantbrukarna ett åkeri. Tre år senare utsågs deras företag till Östergötlands mest snabbväxande och fick priset Gasellen av Dagens Industri.

– Målet är inte att vinna Gaselltitlar utan att ha ett stabilt företag, bedyrar Jan-Erik Alveteg som tillsammans med Per Hertz äger Folö AB i Fornåsa. Folö AB, med högkvarter ett par mil öster om Motala, utsågs 2015 till Sveriges Gasellföretag i Östergötland.

Glada och förvånade

Per och Jan-Erik blev förstås glada, och även förvånade, över vinsten som året därpå följde upp av en andraplats. Deras fokus är dock på att i första hand skapa en bra grund för åkeridelen i företaget som de drog i gång 2012.

– I dag har vi elva anställda och anlitar några F-skattare. Det har varit samma antal personer i ett par år nu och vi får se om vi framöver vill växa mer. Det är inte bra att hela tiden växa extremt fort, påpekar Jan-Erik. Vägen fram till ett åkeri var inte rak och given. Per hör hemma på gården Kommorp och Jan-Erik på närbelägna Prästgården. Båda är lantbrukare i botten och de köpte en skördetröska ihop och efter ett tag startade de ett gemensamt bolag, Folö AB.

Helger och kvällar

Jordbruksjobbet bedrevs på kvällar och helger, dagtid drev Per en mekanisk verkstad och Jan-Erik en ventilationsfirma.

– Jag sålde min firma och arbetade bara i lantbruket. När en kompis som körde åt ett åkeri skulle sälja sin lastbil så köpte jag den och tog över hans körningar. Sedan tog åkeriet i Folö fart, berättar Per. I dag är åkeriet hjärtat i Fornåsaföretaget. Omkring 90 procent av omsättningen står åkeridelen för. Man har nio bilar av olika slag. Största andelen körningar, omkring 60 procent, står fyra trailerbilar utrustade med gödseltunnor för.

– Vi kör restprodukter från biogasanläggningar ut till bönder som använder det som gödsel. Vi kör åt Tekniska Verken i Linköping och Uppsala Vatten. I Linköping hämtar vi 120 000 ton om året, i Uppsala 40 000 ton, berättar Per. I servicen ingår mer än bara själva transporten av gödseln. För att underlätta för lantbrukarna så tillhandahåller man containrar som ställs ut vid åkern och fylls med gödsel.

– Lantbrukarna slipper köra på landsvägar mellan gården, där man har sin gödselbrunn, och åkern, det kan vara långt i dag med de allt större lantbruken. Vi står för vägtransporterna och det sparar tid åt lantbrukarna samtidigt som transporterna blir säkrare. När det är tomt i containern fyller vi på, redogör Per. Frakterna är inte bara från utan även till biogasanläggningarna. Dagligen fraktar man 60 ton slaktavfall från Farmek i Linköping och Doggy i Vårgårda i Västergötland till Tekniska Verken.

Sporrar varandra

Bägge arbetar fortfarande i lantbruket som består av växtodling på 175 hektar. Per är den i duon som kör i åkeriet som även fraktar spannmål och rötslam. Jan-Erik har kvar sin ventilationsfirma och tar hand om det administrativa i Folö. Nyligen införskaffades lägenheter i Fornåsa som de hyr ut. Per och Jan-Erik har sannerligen ett fruktbart samarbete.

– Vi tänker väldigt lika och sporrar varandra hela tiden, poängterar Jan-Erik Alveteg och Per Hertz lägger till:

– Eftersom vi är bönder själva så är det roligt att vi åkeriet kan frakta sådant som har med lantbruk att göra.