• Håkan Lindholm har varit om IT resan från Början. Foto: Tommy Pettersson
  • Företaget blir kvar i Mjärdevi. Foto: Tommy Pettersson

Advania satsar i Linköping och Norrköping

IT-konsultbolaget Advania satsar vidare i regionen. I våras flyttade man till nya lokaler i kvarteret Lyckan i Norrköping och i november gick flyttlasset i Linköping.

Man blir dock kvar i området Mjärdevi. Advaniakoncernen ägs av det svenska bolaget Advinvest som bildades våren 2014 och består av en grupp svenska investerare.

Varit med på resan

Advania:s historia består av över 40 års utveckling i Sverige och företaget har sitt ursprung i systemintegratören Datapoint Svenska som från startåret 1971 och tio år framåt ingick i Nokia-koncernen.

En person som också varit med om den snabba och inflytelserika och informationsteknologiska historiska resan är Håkan Lindholm, affärsområdeschef på Advania i regionen.

– Vi har en lång tradition i både Linköping och Norrköping. Flera av medarbetarna har varit verksamma i bolaget sedan tidigt 90-tal. Även om vi hela tiden söker nya kunder så är det roligt att vi också att har flera kunder som jobbat med oss lika länge. Det sätter lite av en ”kvalitetsstämpel” på oss, säger Håkan Lindholm och fortsätter.

– Vi flyttar in i nya lokaler i Linköping i början av november. I och med flytten visar vi marknaden att vi satsar vidare och tror på framtiden i Östergötland med omnejd.

Från stordator till molnet

Advania har drygt tusen anställda i Norden och runt trehundra i Sverige samt drygt fyrtio medarbetare i Östergötland.

Branschen har genomgått stora förändringar de senaste decennierna och de senaste åren. Idag handlar det mycket om molnbaserade tjänster. Överhuvudtaget handlar det idag mer och mer om att leverera olika typer av tjänster och funktionslösningar. Ifrån ett helhetsansvar till enskilda projekt eller lösningar som till exempel ärendehanteringssystem, backup och datalagring.

–Men mitt i den växande affären runt molntjänster levererar vi fortfarande servrar, datorer och tillbehör, berättar Håkan.

Nära Microsoft

Advania är en mycket nära partner till HP och Microsoft.

Bland annat fick Advania den prestigefyllda utnämningen till ”Partner of the year” av Microsoft 2014. Nyligen gjorde Advania ett förvärv av konsultbolaget ”Knowledge Factory”.

– Vi försöker ha en mix av erfarna- och unga konsulter som är på väg framåt i utvecklingen. Personer som har både förmåga och vilja att ta åt sig den nya tekniken, menar Håkan.

Både privat och offentligt

Bolaget har kunder inom såväl det privata näringslivet som inom den offentliga sektorn. Allt ifrån statliga myndigheter och kommuner till medelstora och större företag.

–Vår uppgift är att hjälpa företag, myndigheter och organisationer att utvecklas med hjälp av sin IT-miljö. IT är i sig inget självändamål, utan skall vara ett stöd för verksamheten, avslutar Håkan Lindholm