• Kommunalråde Lena Micko var med på företagspresentationerna för att få inspiration. Foto: Julia Kimell
  • Mikael Andersson på Running systems Sweden har utvecklat en smidig app. Näst på tur stod Jonna Hietanen och Anders Giörloff.
  • Anders Monemar lyssnade med skarpa öron när företagen presenterades. Jimmie Hermansson på Nulink, ansvarig för nyetablering och företagsservice, till höger. Foto: Julia Kimell

100-dagen gynnar företagare och kommun

I april var det dags igen för den så kallade 100-dagen då politiker och tjänstemän från Linköpings kommun besökte små och medelstora företag. Syftet var att kommun och näringsliv ska mötas för att få bättre förståelse för varandras vardag och att skapa en dialog som kan underlätta de fortsatta kontakterna, inte minst för att man fått ett ansikte på de andra.

En av deltagarna var Anders Monemar från Centerpartiet som sitter i barn- och ungdomsnämnden och som också jobbar på Saab där han är konfigurationshanterare.

– Alla politiker har olika åsikter om hur man ska skapa fler arbetsplatser. 100-dagen är bra på så vis att fler idéer kan bli verklighet då de förankras hos beslutsfattare. Det är otroligt värdefullt att få ta del av alla tankar, säger han.

En insikt han fick under dagen var hur olika behov alla företag har. Det fick han en insyn i under dagens besök på Wahlink inkubator. De är en ekonomisk självbärande verksamhet som ger plats för tillväxt och utveckling. I företagsparken kan man få ett stort nätverk bland andra företagare och få hjälp att förverkliga sina idéer. Första halvåret kan det nya företaget vara där gratis. Syftet är att nyföretagare med stark tillväxtpotential ska få en plats, och att nya arbetstillfällen ska skapas.

Tre företag presenterade sig inför besökarna: Mikael Andersson på Running systems Sweden, Jonna Hietanen på e-Future och Anders Giörloff på Företagsoptikern.

Nyttig finansiering

– Det är tre företag som är väldigt små men har stor potential att växa. Det är så bra med Linköping, att vi är så bra att ta hand om de små företagen, och i takt med att de växer kan vi möta deras behov. Nu behöver vi bli bättre på att samordna inkubationsverksamheten för att hjälpa fler och skapa sommarjobb och exjobb. En liten insats till företagen kan göra enorm nytta på sikt.

Efter företagsbesöken samlades politiker, tjänstemän och företagare i Linköpings stadshus där man lyfte fram exempel från dagen som gått.

– Under kvällens samtal tyckte jag det tydligt framgick att de förändringar som drivits fram under mandatperioden med sänkt resturangmoms och lägre arbetsgivaravgift för unga, spelar väldigt stor roll för flera företag. Det finns dock förstås mycket att göra och väldigt många fler möjligheter att realisera men jag gick ifrån kvällens återsamling med den ärliga känslan att vi är på rätt väg och att Linköping har ett otroligt bra läge inför framtiden. Jag tror fler företag kan gynnas av att vara med i 100-dagen. Det är lätt att underskatta vad man har att vinna, och just i år tror jag 100-dagen är viktigare än någonsin eftersom det är valår. Fler av idéerna kommer nog därför att bli verklighet, och vi hade ett öppet samtal där alla kunde bidra med insikter till varandra, avslutar Anders Monemar.